Denne
artikel er skrevet af tidligere afdelingsleder for Slagteriskolens
produktionstekniske afdeling: Verner Lillebro Hansen.
Fra
timeløn til akkordbetaling på andelsslagterierne.
Indtil 1958-59 blev alt
slagteriarbejde udført på timeløn. l midten af halvtredserne var timelønnen
5,50 kr.
På
Plumrose fabrikken l Valby, og andre fabrikker indenfor Kødlndustriens
Fabrikantforenillg, havde man i flere år arbejdet på akkord. Der var indført et system der kaldes Bedeaux,
der i al sin enkelhed går ud på at man ved tidsstudier udmåler en normaltid for
et bestemt arbejde, f.eks udbening af skinker, pakning af konserves o.s.v.
Samtidig med tidsstudiet måtte man vurdere arbejdstempoet, som var defineret
som normalt d.v.s. 100% man kaldte det 60 b (bedeaux)
ved et arbejdstempo der modsvarer den anstrengelse man udfører ved at gå 3
engelske mil l timen. Dette kaldes
arbejds-taktvurdering.
Mellem
Dansk Slagteriarbej'derforbund og Kødindustriens Fabrikantforening var der
indgået en overenskomst der nøje aftalte akkordforholdene vedr. arbejdstid,
pauser og betaling. Betaling aftaltes
pr. minut, idet l bedeaux svarer til normaltiden l minut.
Dansk
Slagteriarbejderforbunds formand Pemann Jensen foreslår Danske Andelsslagteriers
Arbejdsgiver-forening at man indfører lignende akkordordninger indenfor
slagterierne.
Arbejdsgiverforenlngen
tager Slagteriernes Forskningsinstitut med på råd, og fra Insituttets side
foreslås, at der anvendes et amerikansk system til at fastsætte normaltider,
for de forskellige arbejdsoperationer.
Systemet hedder MTM (Method Time Measurement). l systemet er alle
arbejdsbevægelser på forhånd tidsfastsat, hvilket betyder, at ved en fastlagt
arbejdsmetode, kan man ved hjælp af tidstabeller beregne normaltiden for en
arbejdsoperation. Fordelen skulle klart
være den, at man undgår den subjektive arbejdstaktvurdering.
Den
første rammeaftalte for metodeudvikling og akkordaflønning bliver indgået
mellem Dansk Slagteriarbejder-forbund og Danske Andelsslagteriers
Arbejdsgiverforening den (dato???) Slagteriernes
Forskningsinstitut bliver primus motor ved igangsætningen af
akkordsystemet. Der etableres en
afdeling, som bemandes med produktionsingeniører og arbejdsstudieteknikere. Afdelingens leder ingeniør Børge Fleischer
ansætter en stab af medarbejdere, og det aftales med Slagteriarbejderforbundet,
at svineslagtning og bacontilskæring er de to store hovedopgaver. Slagterierne i Vejle, Kolding og Odense skal
være de første. I Vejle ansættes produktionsingeniør Carl Dalsgaard Andersen, l
Kolding produktionsingeniør Jens Kofod og i Odense produktionsingenlør Ole
Ulsø. Da der naturligvis ikke findes
erfaring l brug af MTM-systemet i slagteribranchen, indgås der aftale om
konsulentbistand fra de svenske rationaliseringskonsulenter MEC (Method
Engeneering Counsil) Firmaet er en gren af det amerikanske konsulentfirma H.P.Maynard.
MEC
havde god erfaring i brug af MTM-systemet fra VOLVO og andre svenske firmaer,
men ikke slagterier, og det hele endte med uro og strejker både i Vejle,
Kolding og Odense. Det blev klart for
arbejdsgiverforeningen, at man havde satset for meget på det hårfine
MTM-system, der var alt for kompliceret at arbejde med. Det var ideen, at når data var indsamlet l
Vejle, Kolding og Odense, så skulle de danne grundlag for standarddata for de
øvrige slagterier, der så i løbet af fa år skulle have indført akkordsystemet
på alle slagtekæder og bacontilskæringsafdelinger.
l (årstal??) indgås
der en ny rammeaftale om metodeudvikling og akkord baseret på tidsstudier med
arbejdstaktvurdering hvor niveauet 100 % defineres som den anstrengelse der
udøves ved en ganghastighed på
I begyndelsen af
tresserne, var der så meget ro og kontrol over akkordsætningen, at flere og
flere slagterier kom med, oftest startende med akkordsætning af svineslagtning
og bacon-tilskæring.
Rammeaftalen
indeholdt også aftale om uddannelse af arbejdsstudieteknikere og arbejdsstudie-
tillidsmænd, hvilket
Slagteriernes Forskningsinstitut også tog sig af. Her var Børge Fleischer blevet afløst på
posten som leder af industriteknisk sektion af Olfert Pedersen, der indså nødvendigheden
af at oprette en uddannelsesafdeling for arbejdsstudier. Til denne opgave blev Fritz Feld ansat, og
der kom nu virkelig gang i uddannelsen af teknikere og tillidsmænd, idet
uddannelsesafdelingen en overgang talte 8 undervisere. Afdelingen etablerede også kursus for
arbejdslederne, for hvem overgang fra timeløn til akkordbetaling, var en stor
ændring.
I
1968 flyttes denne uddannelse til Slagteriskolen, hvor Produktionsteknisk
afdeling oprettes. Denne
afdeling
ledes i en årrække af Verner Llllebro Hansen.
PS
Ovenstående er
skrevet frit fra hukommelsen. Undervejs
har jeg haft tanker om at beskrive SF meget mere, men det kniber med
kendsgerninger, her kommer en serie af stikord.
Direktør Mogens Jul (der findes altid en bedre metode)
Fabriksplanlægning
med Karl Teglmand (senere forstander på Slagteriskolen)
Økonomisk sektion
med Jørgen Madsen og Allan Albrechsen
Søren Hartvig
Nielsen senere direktør i arbejdsgiverforeningen
Bjarne Mortensen
senere direktør i arbejdsgiverforeningen
Ole Jakobsson senere
direktør for FSA
Slagteriarbejderforbundets
arbejdsstudiekonsulent Alvin (Nielsen ??)
Og mange flere.