Garverfaget

 

 

 

 

Menu:

Til hovedmenu

Billede fra Roskilde

Garverfaget historie
Virksomhedsoversigt

Garveri processen

Litteratur
Videooversigt
Eduard Gluud's garveri
TV fra  Vordingborg

 

 

 

 

 

 

 

Slagtermuseets menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garverier:

Garverfaget som erhverv er i dag forsvundet og tilbage er kun en enkelt virksomhed, der foretager første del af processen fra råhud til læder.

Virksomhedens navn er Scan Hide. Denne virksomhed ejes af Danish Crown og ligger i Vester Skerninge.

Scan Hide er en gennemrationaliseret - mekaniseret - moderne virksomhed med en lige så moderne teknologi og med en dygtig ledelse og engagerede gode medarbejdere huderne fra Scan Hide - som afsættes over hele verden og hvor særligt de danske bruges specielt til kvalitetsprodukter såsom indtræk til biler og fly - møbler samt finere tasker.

Danske huder har en meget høj kvalitet - vores klima og vore landmænd, som i produktionen af slagtekvæg har dyrevelfærd i højsædet gør, at de danske huder har et godt omdømme. så det kvalitetsarbejde som startede for mange år siden mellem landmænd - hudehandlere og garvere er stadig i gode hænder - i dag hos Scan Hide Vester Skerninge på Sydfyn.

Etablering af museum for Garverifaget:

Garver/konsulent Ove Rasmussen har i mange år arbejdet utrætteligt med at bevare historien om de danske garverier ved at indsamle effekter og skriftligt materiale (Se billede fra Roskilde.).

Materialet blev indsamlet i samarbejde med lederen af Slagterimuseet K. Teglmand .På Slagterimuseet i Roskilde blev der indrettet en stor permanent afdeling for garveriudstyr. 

I 2006 blev museumsafdelingen flyttet til Gl. Estrup. Link til: Landbrugsmuseet: www.gl-estrup.dk

Video film:

Til orientering om de enkelte virksomheder og branchen som helhed kan man vælge følgende video film:                                                                                                                                          .............................................................  
Swewi Garveriet

 Swewi Garveriet er en fusion af de to Svendborg Garverier, Svendborg Fingarveri og H.J. Winthers garveri...

Tryk her
Flacks garveri Flachs garveri i Fiskergade Århus blev nedrevet i 1966 og firmaet fusionerede med A. Knudsens Læderfabrik i Ebeltoft hvor produktionen fortsatte Garveriet blev ødelagt efter en storbrand i 1987 og blev ikke genopført - videoen er optaget af filmhøjskolen i Ebeltoft og hedder " Flach og A. Knudsens Læderfabirk, Ebeltoft efter branden " og hvor tidligere værkmester William Peter Jensen fortæller om garveriet.    Tryk her
Hudecentralenj

Hudecentralen i Risskov blev etableret i 1951 og lukkede omkring 1990 og blev efterfølgende overtaget af Scan Hide

 Tryk her
Kontrolhudor

 Kontrolhudar er et svensk firma med samme funktion som Hudecentralen i Danmark: at forbehandle huder til brug i  garverier.                 Kontrolhudor blev i 2000 opkøbt af Scan Hide.

 Tryk her

Ide og tekst: Ove Rasmussen, Sofielund 54, 5700 Svendborg   tlf. 62.214792 elller 40214734         E-Mail: [email protected]        webmaster:Mogens Christensen