I Danmark var der 4000 slagterbutikker. Nu er der 400 |
'![]() |
Slagtermuseet i Roskilde Slagterihistorie Winston Churchill har sagt: "Uden kendskab til fortiden kan man ikke forstå nutiden og uden at forstå nutiden kan man ikke forme fremtiden” Bliv klogere- tryk her |
![]() |
I Danmark har der eksisteret i alt 98 slagterier. I dag er der 4 slagteriselskaber |
---|
Startside | Slagterihistorie | 98 slagterier | Slagterbutikken | Andre virksomheder | Arbejdsmiljø | Garverifaget | Museumsforeningen |
Denne side er baseret på de indsamlede arkiver på Slagterimuseet i Roskilde. Museet blev oprettet i 1990 af forstander K. Teglmand, Slagteriskolen, som kunne se, at maskiner og arkiver blev skrottet efterhånden som fusionerne indenfor slagterierne skete og slagteriafdelinger blev nedlagt. Han forelagde problemet for Danske Slagteriers ledelse og fik den tidligere svineforsøgsstation "Sjælland"'s hovedbygning stillet til rådighed. Her ses interiør fra museet før nedlæggelsen fra afdelingen med Pølsemagerimaskiner. I 2006 blev maskiner og inventar overført til Land-brugs-museet Gl. Estrup (www.gl-estrup.dk) og arkiverne til Lands-arkivet. Tilbage i Roskilde blev de vigtigste arkiver og Museumsslagterbutikken i Ringstedgade. Her arbejder de frivillige medarbejdere med videreudbygning af denne hjemmeside og museums-butikken. Indtil videre foregår arbejdet i lokaler på Slagteriernes Forskningsinstitut. Efter ombygning af butik blev den genåbnet maj 2010 I 2012 påbegyndtes ombygningen af 1. salen i Ringstedgade. Her vil blive indrettet sekretariat med 4-5 arbejdspladser og bibliotek, der indeholder største delen af de bøger og tidsskrifter generel om slagerfaget og specielt om slagterierne og deres organisationer, og om slagterbutiksfaget og deres organisationer. |
Danske Andelsslagterier var, sammen med andre andelsselskaber, rugekasse for det danske demokrati. Andelsslagterierne var karakteristiske ved at det var bønderne selv der ejede dem. Alle leverandører havde en stemme i general-forsamlingen uanset rig eller fattig og alle svineleverandører kunne blive medlemmer uden kapitalindskud. I de 62 andelsslagterier var der mindst 10 bestyrelses-medlemmer, hvilket betyder at mange tusinde landmænd har været med til at bestemme på fællesskabets vegne. De første svineslagterier var ret primitive, men efterhånden blev de til moderne industrivirksomheder. Bestyrelses medlemmerne fik en god træning og kunne derved skabe sig indflydelse på samfundet ved at træde ind i andre bestyrelser og ind i politik De 62 andelsslagterier var dygtige til at samarbejde – selvom ”vort slagteri” var vigtig for dem kunne de se fordelen ved samarbejde og udveksle viden mellem slagterier på næsten alle områder: Eksempler:
I
|
Kølerum opfundet af en slagtermester 1887
|